На фона на огромен протест на поддръжници на бунтовниците хуси в

...
На фона на огромен протест на поддръжници на бунтовниците хуси в
Коментари Харесай

Огромен протест в Йемен срещу НАТО, САЩ и Великобритания: Нека бъде голяма световна война!

На фона на огромен протест на поддръжници на бунтовниците хуси в Йемен и скандирания  " Нека бъде огромна международна война ", йеменското държавно управление разгласи, представено от Ройтерс, че американско-британските въздушни удари против хусите са били в отговор на продължаващите им офанзиви против интернационалното мореплаване в Червено море - теза, поддържана и от Лондон. В същото време се наблюдават признаци, че Европа може да не остане единомислеща във връзка с това по какъв начин да работи - Испания разгласи, че няма да се включи в дейности в Червено море, а Италия е отказала да вземе присъединяване в снощните удари против хусите. 

 

Стотици хиляди поддръжници на бунтовниците хуси в Йемен излязоха по улиците на градовете в регионите на страната, следени от свързаната с Иран формация, и стачкуваха против нанесените удари, съобщи ДПА. Подкрепящият хусите ефирен канал " Ал Масира " излъчи фрагменти, на които се вижда по какъв начин голям брой протестиращи се събират на площад " Сабин " в ръководената от бунтовниците столица Сана.

Демонстрантите скандираха: " Не сме обезкуражени. Нека бъде огромна международна война! ", заяви малкия екран. На митинга бе изчетено изказване, в което беше посочено, че конкретно САЩ и Англия са забъркани в снощните удари, като бяха отправени обвинявания и към други страни.

От подкрепяното от Саудитска Арабия държавно управление намират, че свързаните с Иран хуси носят отговорност за въвличането на странатаот Арабския полуостров в арената на военна борба. 

Нидерландия, Канада, Бахрейн и Австралия поддържаха американско-британските удари, а други страни, в това число Германия, Дания, Нова Зеландия и Южна Корея подписаха взаимна декларация, в която офанзивите на хусите бяха наречени " противозаконни, рискови и дестабилизиращи ".

Прочетено на митинга изказване сподели, че поддръжниците на хусите не са обезсърчени от ударите, отбелязва ДПА.  " Това няма да освободи (тези страни) от последици ", цитира го " Ал Масира ".

По-рано през днешния ден сходна проява имаше и в град Сада, бастиона на хусите в Северен Йемен.

Днешните митинги бяха следващите от ежеседмичните манифестации, които се провеждат в страната след нормалните за ислямските страни петъчни молебствия. Протестните прояви тази седмица се състояха под лозунга " Обещаното завладяване и свещеният джихад ".

Британски изтребител излетява от база в Кипър, с цел да нанесе удари по позиции на хусите в Йемен, 11 януари 2024 година

Съединени американски щати и Англия нощес нанесоха десетки въздушни удари по военни цели на хусите, като по този метод разшириха обсега на военния спор, който стартира с войната на Израел в Газа. 

" Не сме заинтригувани от война с Йемен ", сподели представителят на Белия дом Джон Кърби

Свързаните с Иран хуси се включиха в спора сред Израел и " Хамас ", който след началото си на 7 октомври се популяризира и към други елементи на Близкия изток. Те направиха офанзиви против плавателни съдове, плаващи по жизненоважни транспортни направления, и изстреляха дронове и ракети по Израел в символ на митинг против израелския обстрел на Газа.

По-рано стана ясно, че няколко петролни танкера са се отклонили от курса си към Червено море след снощните американско-британски въздушни удари против цели на хусите в Йемен, стана ясно по-рано през днешния ден от данни на London Stock Exchange Group (LSEG) и компанията за разбори Kpler на фона на растящите опасения от районна ескалация на войната сред Израел и " Хамас ". 

В същото време наподобява, че Европа не е единомислеща. 

Испанската министърка на защитата Маргарита Роблес

Испания няма да се намесва с военна мощ в района на Червено море, защото има " ангажимент за мир " и всяка страна, която го направи, ще би трябвало да дава отговор за дейностите си, съобщи испанската министърка на защитата Маргарита Роблес, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. 

" Всяка страна би трябвало да даде пояснения за дейностите си. Испания постоянно ще бъде ангажирана с мира и с разговора ", съобщи тя пред кореспонденти. Министърката обаче добави, че в същото време Испания няма да съди дейностите на други страни.

Роблес още веднъж удостовери решението на Мадрид да не взема присъединяване във водената от Съединени американски щати военноморска интервенция за отбрана на корабоплаването в Червено море и сподели, че страната към този момент е ангажирана с други задачи, като да вземем за пример интервенцията на Европейски Съюз против пиратството в Индийския океан, добавяйки, че те са " доста сложни ".

" Европейският съюз би могъл да реши... в границите на няколко дни, че би трябвало да има (военноморска) задача. Все още не знаем обсега, в случай че тази задача бъде утвърдена, само че в това време позицията на Испания от възприятие на отговорност и ангажимент за мир е да не се намесва в Червено море ", добави тя.

Коментарите ѝ демонстрират, че е допустимо да има още разделения измежду страните членки на Европейски Съюз по въпроса какви дейности би трябвало да бъдат подхванати по отношение на споровете в Близкия изток, почнали след експлоадирането на войната сред Израел и " Хамас " в Газа през октомври, отбелязва Ройтерс.

Италианският министър на защитата Гуидо Крозето

Италия пък е отказала да вземе присъединяване в ударите, нанесени нощес от Съединени американски щати и Англия, съобщи италиански държавен източник и изясни, че Рим избира да следва политика " на усмиряване " в Червено море, съобщи Ройтерс.

Източникът, приказвал при изискване за анонимност, също по този начин сподели, че държавното управление се нуждае от парламентарно утвърждение за присъединяване в каквито и да било военни интервенции, което прави бързото утвърждение на сходни дейности невероятно.

По-рано тази седмица италианският министър на защитата Гуидо Крозето съобщи пред Ройтерс, че офанзивите на хусите би трябвало да бъдат спрени без да се провокира нова война в района.

Миналия месец Съединени американски щати и други страни сложиха начало на интервенция " Пазител на благоденствието " (Prosperity Guardian), с цел да пазят цивилни плавателни съдове в Червено море. През декември Италия разгласи, че ще изпрати военен транспортен съд в региона в отговор на молби за поддръжка от страна на притежатели на кораби, само че не се причисли към водената от Съединени американски щати задача. Други нейни съдружници от Европейски Съюз също наподобява се разграничиха от самодейността, отбелязва Ройтерс.

Сунак: Ударите на Съединени американски щати и Англия ще понижат опциите на хусите в Червено море

Британският министър председател Риши Сунак съобщи, че ударите на Съединени американски щати и Англия по военни цели на бунтовниците хуси в Йемен ще понижат качествата на подкрепяната от Иран формация, съобщи Ройтерс, като се базира на негово изказване пред публицисти в Украйна.

" Предприехме редица удари дружно със съдружниците, които съгласно нас ще понижат и нарушат качествата им. На прицел бяха взети площадки за изстрелване на ракети и стартиране на дронове ", сподели Сунак.

" Първоначалните признаци са, че тези удари са били сполучливи... Целта ни е доста ясна, тя е да деескалираме напрежението и да възстановим стабилността в района ", добави той.

Британският министър-председател Риши Сунак ще направи изказване пред Народното събрание в понеделник идната седмица по отношение на ударите против военни цели на бунтовниците хуси в Йемен, само че не се планува гласоподаване дали да бъдат подкрепени военните дейности, заяви през днешния ден представител на английското държавно управление.

Запитан дали ще има гласоподаване със задна дата по отношение на ударите, представителят на Сунак съобщи: " Няма такива проекти. Както казахме, разполагането на въоръжени сили е прерогативно пълномощие и държавното управление не е правно задължено да търси публично утвърждение от Народното събрание ".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова " всички страни да заобикалят ескалация в полза на мира и стабилността в Червено море и в целия район ", заяви неговият представител Стефан Дюжарик, представен от Франс прес.

Хусите, които управляват по-голямата част на Йемен, споделиха, че дейностите им в Червено море са в поддръжка на " Хамас ". 

Йордания упрекна Израел за напрежението в района и изрази поддръжка за делото за геноцид, заведено от Република Южна Африка

Йорданското външно министерство съобщи, че израелски " военни закононарушения " против палестинците са виновни за засиленото напрежение в района и за насилието в Червено море, което по думите му заплашва да провокира по-широкообхватна война в Близкия изток, съобщи Ройтерс.

Министърът на външните работи Айман Сафади също по този начин изрази поддръжка за делото за геноцид, което Република Южна Африка (РЮА) заведе против Израел в съда на Организация на обединените нации поради войната против " Хамас " в Газа и сподели, че Аман е подготвен да внесе правни документи и да се яви пред съда, в случай че делото продължи.

Израел отхвърля обвиняванията, че е направил военни закононарушения. В свои мнения, откакто Съединени американски щати и Англия нанесоха удари по военни цели на хусите в Йемен, Сафади съобщи, че интернационалната общественост не е подхванала дейности за прекъсване на израелската " експанзия " против палестинците, което съставлява опасност за районната сигурност.

" Международната общественост е на филантропичен, честен и юридически кръстопът и на кръстопът в областта на сигурността ", съобщи министърът. " Тя или ще извърши отговорностите си да постави завършек на арогантната експанзия на Израел и да отбрани цивилните, или ще разреши на израелския министър председател Бенямин Нетаняху и на неговите екстремистки министри да ни въвлекат в една районна война, която съставлява опасност за международния мир ", добави той.

По думите на Сафади Израел тласка района към разширение на спора, " като продължава с експанзията си и с опита си да отвори нови фронтове ", и че израелските военни дейности против цивилните в Газа дават отговор на правното определение за геноцид.

 НАТО: Ударите на Съединени американски щати и Англия по позиции на хусите са " отбранителни "

Ударите на американската и английската войска по позиции на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси са " отбранителни ", като задачата им е " запазването на свободата на навигация по един от най-важните водни пътища в света ", съобщи представен от Ройтерс представител на НАТО. 

" Силите на хусите са подкрепяни, снабдявани и оборудвани от Иран. Така че Техеран има специфична отговорност да обуздае своите проксита ", добави той.

Самият Алианс не е взел участие в офанзивите. Но Съединени американски щати и Англия членуват в блока, а Нидерландия и Канада, които също са част от северноатлантическия пакт, предоставиха поддръжка за дейностите им против хусите, отбелязва организацията.

Междувременно представителят на Пентагона бригаден военачалник Патрик Райдър заяви, че Вашингтон и Лондон не възнамеряват разполагането на спомагателни сили в района.

Той означи, че американският министър на защитата Лойд Остин, който бе приет в болница на 1 януари поради зараза, сега е в положително положение и че два пъти е разговарял с президента Джо Байдън през последните два дни. Остин " е интензивно зает с надзора и насочването на тези удари ", уточни Райдър.  

Партиите в нидерландския парламент поддържат ангажираността на страната във въздушните удари в Йемен

Част от фракциите на нидерландската Камара на представителите като Народната партия за независимост и народна власт, Християндемократически апел и Фермерско-гражданско придвижване показват поддръжка за участието на Нидерландия в снощните американско-британски въздушни удари по цели на хусите в Йемен. Това съобщи националната осведомителна организация на страната АНП. Други огромни партии в Камарата, като Партията на свободата и обединяването сред " Зелени леви " и Партията на труда, към момента не са дали отговор.

В обществената мрежа " Екс " представителят на Народната партия за независимост и народна власт за чужбина Рубен Брекелманс назова съдействието на Нидерландия в ударите по военните цели на хусите " доста вярно ". " Атаките с ракети и дронове против товарни кораби са неприемливи. Те заплашват хората, вредят на търговията и нарушават интернационалното право, " съобщи той.

Фракцията на Нов публичен контракт поддържа военните дейности, само че намира за " неясно ", че кабинетът в оставка е взел решение, без да осведоми Камарата авансово, написа депутатът Каспар Велдкамп в обществената мрежа " Екс ". Той счита, че е неприятно, че кабинетът " си мисли, че може да взема решение независимо без предварителни съвещания за присъединяване в интернационалните задачи с толкоз стеснен брой участващи страни ". Според него обстановката се усложнява и със скорошното овакантяване на трима членове на кабинета.

" Правото на свободно прекосяване, право с нидерландски генезис, е значимо право. Бунтовниците хуси нарушават това право от седмици, като обстрелват търговски кораби в Червено море. Добре е, че Нидерландия поддържа тези прецизни удари в отговор на това ", дадоха отговор от Християндемократически апел.

От Фермерско-гражданското придвижване също обявиха, че са съгласни с поддръжката на Нидерландия. " Продължаващите офанзиви против кораби в Червено море изискват корав отговор. За Нидерландия, като комерсиална страна с огромни пристанища, безвредните търговски пътища и интернационалните води са от решаващо значение, " счита партията.

Партия Форум за народна власт, въпреки това, подлага на критика нидерландската поддръжка за въздушните набези. " Какво получаваме в този момент? Дали Нидерландия просто бомбардира друга страна без спор за това, камо ли категорично позволение от Народното събрание? ", попитаха от партията.

 

Инфо: dnes.dir.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР